Päänsärky ja huimaus tavallisia, mutta pitkittyessään huomiota vaativia vaivoja

Päänsärky ja siihen mahdollisesti yhdistyvä huimaus on yksi yleisimpiä vaivoja yleislääkärin vastaanotolla. Nämä oireet ovat siis varsin tavallisia, mutta pitkittyessään niiden syytä on hyvä selvittää. Lääkäriin on syytä hakeutua, mikäli päänsärky on aivan uusi asia tai se kestää reilu pari viikkoa. Hyvin harvoin päänsärky on ainut oire esiimerkiksi aivokasvaimesta. Voimakas päänsärky voi aiheuttaa pahoinvointia. Päänsäryn sijaintia ja tyyppiä on hyvä kirjata ylös ennen hoitoon hakeutumista.

Migreeni aiheuttajana?

Mikäli kärsit voimakkaasta ja pitkäaikaisesta päänsärystä, on hyvä rajata migreenin pois. Migreeni voi olla hyvinkin yksilöllinen ja siksikin diagnosointi tapahtuu neurologin vastaanotolla. Toisilla kohtauksen laukaisee valo, toisilla haju/tuoksu ja toisilla se tule ja menee oman aikataulunsa mukaan. Migreeniin on olemassa lääkitys, jota säätämällä saadaan pahimmat oireet pidettyä kurissa. 

 

Niska-hartia -seutu aiheuttajana?

Myös niskahartia -alueen vaivat voivat aiheuttaa särkyä erityisesti takaraivolla ja päälaella. Tällöin puhutaan ns. jännityspäänsärystä. Erityisesti näyttöpäätetyötä istuen tekevät tuntuvat kärsivän tästä päänsärystä muita enemmän. Tarkastele omaa työasentoasi ja pyydä työfysioterapeutti tarkistamaan sen ergonomisuuden. Näin optimoidaan kaularangan asentoa työnteon aikana.

Samaten jännittyneet lihakset niska- ja hartia -seudussa voivat aiheuttaa huimausta. Yleensä lihasjännityksestä johtuva huimaus on keinuvaa ja jatkuvaa. Huimaus on yleensä sen verran lievää, ettei se estä tekemästä arkiaskareita, mutta häiritsee senkin edestä. Tavallisesti niska-hartia -alueen käsittely helpottaa alueen verenkiertoa ja lievittää täten huimausoireita.

Hyvälaatuinen asentohuimaus?

Vastaavasti mikäli huimaus johtuu pään liikkeestä ja on karusellimaisen pyörivää, on usein kyse hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta. Hyvänlaatuisessa sentohuimauksessa korvan tasapainoelimessä olevat kiteet ovat syystä tai toisesta päätyneet väärään paikkaan. Siellä ne aiheuttavat virheellistä tietoa päämme liikkeistä, jonka koemme pyörivänä huimauksena. Hyvänlaatuista asentohuimausta hoidetaan spesifeillä manöövereillä, jotka fysioterapeutti ohjaa tilanteen mukaan. HAH-oireet ovat epämiellyttäviä ja voivat aiheuttaa pahoinvointia. Ne kuitenkin yleensä helpottavat nopeasti oikein hoidon avulla. Mikäli kärsit pyörivästä huimauksesta, ota yhteyttä fysioterapeuttiin.