Keskivartalo koko kehon tukena

Keskivartalon lihakset tukevat ja pitävät koko kehon hyvinvoinnista huolta. Keskivartaloon kuuluvat mm. lantionpohjan lihakset, syvät ja vinot vatsalihakset sekä suora vatsalihas.

Keskivartalon rakenne

Lantionpohjan lihakset ovat lihaksista syvimmällä kannattelemassa sisäelimiä ja antamassa tukea selkärangalle. Lantionpohjan lihasten heikkous voi johtaa mm. virtsankarkailuun, selkäkipuun ja vaikeuksiin sukupuolielämässä. Lantionpohjan lihasten heikkous altistaa myös selän tapaturmille, kun lihakset eivät ole tukemassa selkää optimaalisella tavalla.

Lantionpohjan lihasten jälkeen tulevat syvät vatsalihakset, jotka myös tukevat selkärankaa ja lantiota. Lihasten ollessa heikot, selkä ei saa riittävää tukea ja se altistuu kiputiloille sekä traumoille. Syvät vatsalihakset tasaavat myös  vatsan painetta sekä auttavat uloshengityksessä.

Vinot vatsalihakset koostuvat ulommista ja sisemmistä lihaksista. Näiden lihasten tehtävä on saada aikaiseksi vartalon kiertoa. Suora vatsalihas saa taas aikaan vartalon eteen taiton ja kovasti treenattuna näkyy niin kutsuttuna sixpackina, mikäli lihasten päällä ei ole ihonalaisravaa. Pinnallisemmat lihakset ovat tyypillisesti voimakkaampia kuin syvemmät lihakset. Niiden on helppo dominoida ja tehdä vaadittu työ syvien lihasten puolesta. Tällöin syvien lihasten toiminta kärsii. Kun työ tehdään toistuvasti pinnallisilla lihaksilla, on mahdollista unohtaa, kuinka syviä lihaksia käytetään. Fysioterapialla ja omatoimisella harjoittelulla on mahdollista kuntouttaa syvia vatsalihaksia sekä lantionpohjan lihaksia ja opetella käyttämään niitä optimaalisesti. Lihaksia harjoittamalla on mahdollista saada lisää tukea selkään ja kuntoutua selkävaivoista. Syvien lihasten harjoittaminen on hyödyllistä myös raskaana oleville naisille, sillä vahvat syvät lihakset helpottavat synnytystä sekä nopeuttavat siitä palautumista.

Vatsalihasten treenaaminen

Vatsalihaksia treenatessa on hyvä muistaa, että yhtä ihmeellistä liikettä niiden harjoittamiseen ei ole. Vatsalihaksia tulee treenata monipuolisesti unohtamatta syvien lihasten roolia vahvassa keskivartalossa. Vatsalihasten hyvä kunto helpottaa arjessa toimimista ja jaksamista sekä ehkäisee selkäkipuja.

SYNNYTYKSESTÄ TOIPUMINEN (1.2.2017)

 

Asiakas on saanut lapsen puoli vuotta sitten. Hän on huomannut vatsansa pullottavan oudosti, vaikka synnytyksestä onkin jo aikaa. Lisäksi vatsa tuntuu oudon pehmeältä keskeltä. Vatsalihakset eivät tunnu toimivan halutulla tavalla. Lisäksi asiakkaalla on alaselkäkipuja sekä vaikeuksia seisoa hyvässä ryhdissä, sillä selkä tuntuu väsyvän aikaisempaa nopeammin.

Suoran vatsalihaksen erkauma

Suoran vatsalihaksen erkauma on normaali raskauden ajan vaiva, joka on hyvin yleinen raskaana olevilla tai jo synnyttäneillä naisilla. Riskitekijöitä ovat mm. ylipaino, isokokoinen vauva tai monikkoraskaus, sektio sekä aiemmat raskaudet. Erkauma vaikuttaa haitallisesti esimerkiksi hengitykseen, vatsan tukeen sekä lihasvoimaan. Suoran vatsalihaksen erkauma vaikuttaa myös lantion tukeen, jonka seurauksena lanneselkä väsyy aikaisempaa nopeammin ja on altis vammoille sekä kiputiloille.

Erkauman hoito fysioterapian keinoin

Fysioterapialla erkaumaa voidaan kuntouttaa jopa vuosia synnytyksen jälkeen. Terapiassa keskitytään alkuun lantionpohjan lihasten aktivoitiin, josta siirrytään asteittain kohti suoran vatsalihaksen harjoittamista. Harjoittelussa tärkeää on, ettei vatsa pullistu keskilinjalta tai levene vyötärölle, vaan se pysyy harjoittelun aikana hallinnassa. Liikkeitä, jotka erkaannuttavat vatsalihaksia, tulee välttää.

Erkauman ehkäisy fysioterapian keinoin

Fysioterapialla voidaan myös ehkäistä erkauman syntyä  jo raskauden aikana vahvistamalla lantionpohjan lihaksia  sekä syviä vatsalihaksia. Raskauden ajan liikunta helpottaa myös synnytystä ja nopeuttaa siitä palautumista.